Un prim pas pentru a evita risipa alimentară poate fi depozitarea corespunzătoare a alimentelor.
Legumele se pot deteriora ușor dacă nu au suficient aer sau dacă sunt păstrate la o temperatură prea ridicată, dar și alimentele ambalate riscă să strice dacă nu sunt depozitate corespunzător înainte și după ce au fost scoase din ambalaj.
ROȘII BINE PĂSTRATE ȘI CONSERVATE
Bulion
Pentru bulion sau suc de roșii, cele mai potrivite sunt soiurile de roșii cărnoase. Mai întâi, roșiile trebuie tocate pentru a fi transformate în suc, iar acest pas se poate face folosind un robot de bucătărie, o mașină de tocat manuală, un blender sau chiar o sită. După ce sucul a fost obținut, acesta trebuie fiert împreună cu verdețuri și condimente, iar la final se toarnă în sticle ce au fost sterilizate înainte.
Roșii întregi păstrate la borcan
Roșiile pot fi păstrate pentru iarnă și întregi, astfel încât să fie folosite ușor la supe, ciorbe sau mâncăruri cu sos. Roșiile trebuie alese în funcție de dimensiunile borcanelor. În general, roșiile cu formă alungită sunt mai potrivite pentru păstrare în borcan. Pentru a le curăța ușor, coaja lor se crestează în formă de x și se pun doar câteva secunde în apă clocotită, apoi se scot în apă rece. Roșiile decojite se pun după aceea în borcane sterilizate, iar peste ele se toarnă apă clocotită. Borcanele se lasă să fiarbă o oră în bain marie, iar apoi se lasă la răcit învelite cu o bucată de material textil gros, astfel încât să ajungă cât mai lent la temperatura camerei.
Roșii murate
Nu doar gogonelele, ci și roșiile coapte pot fi puse la murat în saramură. Singura diferență este că pentru roșii se folosește mai puțină sare decât pentru gogonele. Acestea pot fi puse în borcan și cu alte legume cum ar fi morcovii, ardeii, țelina sau conopida. Totul depinde de preferințele culinare ale fiecăruia.
Roșii uscate
Roșiile pot fi deshidratate și acasă folosind diferite modalități. Un deshidrator de fructe și legume îți va ușura munca foarte mult, însă poți usca roșii acasă și folosind cuptorul sau pur și simplu lăsându-le la soare. În acest caz, cele mai potrivite sunt roșiile cărnoase, care nu au foarte multă zeamă, la uscat putându-se pune și roșii cherry. Roșiile se taie în felii groase sau în sferturi, se condimentează și se pun fie în cuptor cu ventilația pornită, fie în deshidrator timp de câteva ore. Pentru a le usca la soare, este nevoie de o suprafață ventilată de tipul unei site pe care să fie așezate roșiile și lăsate timp de câteva zile, până se deshidratează.
ARDEI BINE PĂSTRAȚI ȘI CONSERVAȚI
Bulion
Bulionul de ardei poate fi preparat extrem de ușor și este la fel de gustos ca și cel de roșii.. Mai întâi ardeii trebuie tocați pentru a fi transformați în suc, iar acest pas se poate face folosind un robot de bucătărie, o mașină de tocat manuală, un blender sau chiar o sită. După ce sucul a fost obținut, acesta trebuie fiert împreună cu verdețuri și condimente, iar la final se toarnă în sticle ce au fost sterilizate înainte.
Ardei întregi păstrați la borcan
Ardei pentru umplut, conservați pentru iarnă. Alegeți ardei grași proaspeți, cat mai uniformi ca mărime, sa poata fi umpluți. Le scoateți cotoarele si nervurile din interior si-i spalați bine de semințe. Ardeii curatați si opariți in apa cu sare se lăsa la scurs, apoi se așază unul in altul, in pungi care se închid cat mai bine posibil. Ideal este daca puteti sa vidați pungile. Se pot păstra maxim 6 luni in congelator.
Ardei murați
Ardeii pot fi puși la murat în saramură.. Aceștia pot fi puși în borcan și cu alte legume cum ar fi morcovii, ardeii, țelina sau conopida. Totul depinde de preferințele culinare ale fiecăruia.
Ardei uscați
Umanitatea a apreciat de multă vreme proprietățile benefice ale ardeilor iute și a învățat cum să le recolteze. În mod tradițional, ardeii, ca și alte mirodenii, sunt uscate. Fructele deshidratate își păstrează beneficiile, gustul și nu se strică mult timp. Există mai multe moduri de uscare, trebuie doar să îl alegi pe cel potrivit și să te bucuri de mâncărurile picante preferate pe tot parcursul anului.
VINETE BINE PĂSTRATE
Păstrarea vinetelor în pivniță sau subsol – Salvarea vinetei la primăvară fără pierderi este aproape imposibilă. Dar este posibil să se reducă numărul de fructe stricate, dacă toate condițiile sunt create pentru ele în pivniță. Camera trebuie să fie curată, răcoroasă, bine ventilată. Umiditatea optimă a aerului ar trebui să fie de 75-85%, iar temperatura aerului ar trebui să fie de 3-5 ° C. Fiecare fruct este învelit într-un ziar sau hârtie moale. Puneți cutii sau cutii cu găuri pentru ventilație. Sus acoperită cu paie, rumeguș, ziare vechi, pânză.
Păstrarea vinetelor în apartament – Dacă există un balcon cu geamuri, unde temperatura aerului chiar și în zilele înghețate nu scade sub + 3 °, pot fi depozitate vinete. În acest scop se utilizează cutii, cutii cu deschideri pentru circulația liberă a aerului. Ca și în pivniță, vinetele pot fi depozitate în vrac, așezate cu grijă pe rânduri pe cozile de paie. Fructele sunt acoperite deasupra pentru a fi protejate de lumina zilei și de aerul rece. În absența unui balcon, vinetele sunt depozitate într-o cămară neîncălzită, unde este întunecată, rece și destul de umedă. Pentru a face acest lucru, acestea sunt învelite în hârtie, apoi plasate în mai multe bucăți într-o pungă de plastic cu găuri.
Vinete uscate – Pentru a salva vinetele până la următoarea recoltă, ele pot fi uscate, pentru a face acest lucru, utilizați aceeași metodă ca și când uscați ciupercile. Pentru a accelera procesul, vinetele pot fi uscate într-un cuptor sau uscător electric. La o temperatură de 50-60 °, felii subțiri se usucă în aproximativ 5-6 ore. Pentru a nu fi mucegai în timpul depozitării, se recomandă să fie uscate deja în afara uscătorului.
VARZA BINE PĂSTRATĂ ȘI CONSERVATĂ
Varza conservată pentru iarnă – O astfel de conservă de varză tocată se pregătește mult mai simplu și mai rapid decât clasicii ardei grași umpluți cu varză tocată. În plus, nu conține alți conservanți decât sarea. Din această varză tocată nu puteți pregăti doar salate. Puteți face din ea chiar și varză călită.
Varză murată – este o sursă bogată de nutrienți și poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Aceasta conține vitamina C, este o sursă de fibre, ajută la digestie și este bogată în antioxidanți.